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Supplemental Bonding Frequently Asked Questions 

BOEMRE Pacific OCS Region 

Question Answer 

1. How frequently 
does BOEMRE review 
supplemental bonding 
requirements? 

The BOEMRE conducts an annual review to assess lessees’ 
decommissioning liability, evaluate financial capability, determine the 
risk regarding the lessees’ ability to carry out present and future 
financial obligations, and specify the types and terms of supplemental 
bonds or other additional security the BOEMRE may require or accept. 
Additionally, BOEMRE will review supplemental bonding requirements 
when liabilities on a lease, right-of-way, or right-of-use and easement 
change. 

2. Where can I find the 
supplemental bonding 
regulations and 
guidance? 

30 CFR 256.52-59 includes the regulations addressing bonding. 
BOEMRE National Notice to Lessees and Operators (NTL) No. 2008-
N07 provides a detailed explanation of the regulations. NTL 2008-N07 
may be found at: 
http://www.gomr.boemre.gov/homepg/regulate/regs/ntls/2008NTLs/08-
n07.pdf. 

3. What is the purpose 
of the supplemental 
bonding? 

Supplemental bonding is used to ensure that lessees are capable of 
meeting their financial obligations and complying with the laws and 
regulations associated with the decommissioning of offshore oil and 
gas facilities, including pipelines, in Federal waters. 

4. How does BOEMRE 
determine 
supplemental bonding 
requirements? 

The BOEMRE may require supplemental bonding if it determines that 
additional security is necessary to ensure compliance with lease 
obligations.  This determination will be based on the estimated cost to 
decommission the lease, and the lessees’ financial strength and 
capacity, business stability, and record of compliance with lease 
obligations. 

5. How does BOEMRE 
determine a lessee’s 
decommissioning 
obligation? 

The BOEMRE currently uses a report entitled “Decommissioning Cost 
Update for Removing Pacific OCS Region Offshore Oil and Gas 
Facilities, January 2010” to guide its decisions on supplemental 
bonding requirements.  The report was prepared for the BOEMRE by 
Proserv Offshore and is posted on the BOEMRE Pacific OCS Region 
website at: 
http://www.BOEMRE.gov/omm/pacific/lease/decommissioning.htm. 

6. How frequently 
does BOEMRE update 
the decommissioning 
cost report? 

The BOEMRE customarily updates the cost report every 5 years but it 
may update the report more frequently if unanticipated advances in 
technology occur, or there is a significant change in regulatory 
requirements or in the market for decommissioning services. 

7. What percentage of 
ownership is adequate 
for BOEMRE to use as 
a lessee’s financial 
capability to meet the 
BOEMRE 
supplemental bonding 
criteria? 

Any and all holders of record title interest are jointly and severally 
liable for all non-monetary obligations on that lease, right-of-way or 
right-of-use and easement.  Therefore, regardless of percentage of 
ownership, any record title holder that satisfies BOEMRE’s financial 
capability requirements may satisfy the BOEMRE supplemental 
bonding criteria for that lease, right-of-way or right-of-use and 
easement, 

http://www.gomr.boemre.gov/homepg/regulate/regs/ntls/2008NTLs/08-n07.pdf
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8. Will BOEMRE 
allocate 
decommissioning cost 
liability by the 
percentage of 
ownership? 

The BOEMRE does not allocate decommissioning cost liability by 
percentage of ownership. BOEMRE holds each lessee responsible for 
100% of all non-monetary obligations (joint and several liability). 
Additionally, former lessees are held responsible for the 
decommissioning liability that accrued during their tenure as a lessee 
if the current lessee fails to satisfy the obligation. 

9. Will BOEMRE allow 
a third party to 
guarantee compliance 
with or indemnify 
liability for 
decommissioning 
obligations? 

The BOEMRE may accept a third-party guarantee in lieu of a 
supplemental bond if the proposed guarantor meets the criteria set 
forth in 30 CFR 256.57.  A model indemnity agreement can be found 
at: 
http://www.gomr.boemre.gov/homepg/regulate/regs/ntls/2008NTLs/08-
n07.pdf   

10. How will BOEMRE 
handle proposed 
guarantors that are 
Limited Liability 
Companies (LLCs) 
with expiration dates? 

Generally, when an LLC has a lifetime less than the estimated 
platform decommissioning date, we will not approve them as a 
guarantor or indemnitor for supplemental bonding. 

11. Will BOEMRE use 
a scrap allowance to 
reduce 
decommissioning 
costs to determine the 
supplemental bonding 
requirement? 

The BOEMRE does not allow the value of scrap metal to be used to 
offset the decommissioning costs for supplemental bond purposes. 

12. What if I disagree 
with the BOEMRE 
estimate of 
decommissioning 
costs for my OCS 
lease and related 
facilities? 

  

A lessee or operator may request a reduction of the amount of 
supplemental bonding required by BOEMRE.   If such a request is 
made, the lessee or operator must provide BOEMRE with a 3rd Party 
decommissioning estimate for consideration. The 3rd Party estimate 
must be based on commonly used conventional technology and 
methodology that has been proven to be successful.  Submission of 
this information does not guarantee that a reduction will be approved. 

13. Are 
decommissioning 
obligations limited to 
the BOEMRE 
decommissioning cost 
estimate? 

No, lessees are responsible for meeting all decommissioning 
obligations, including site clearance and restoration, no matter the 
cost. 

14. Will BOEMRE 
include pipeline or 
power cable removal 
in state waters or 
onshore in the 
decommissioning cost 
estimates? 

BOEMRE does not consider decommissioning costs for facilities in 
state waters or onshore. 

http://www.gomr.boemre.gov/homepg/regulate/regs/ntls/2008NTLs/08-n07.pdf
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15, Does BOEMRE 
assume pipelines and 
power cables will be 
removed in the 
decommissioning cost 
estimates? 

The January 2010 cost report estimated decommissioning costs for 
pipelines and power cables based on the following assumptions: for 
pipelines routed to shore, pipeline segments will be removed from the 
200 foot water depth level to the State Tidelands boundary; pipeline 
segments in between platforms on the OCS will be decommissioned in 
place; and OCS pipeline segments in greater than 200 feet of water 
will be decommissioned in place. 

16. Has BOEMRE 
established an order 
of precedence in the 
event the current 
lessees fail to 
complete their 
decommissioning 
obligations?  

BOEMRE will inform prior lessees or their successors when 
decommissioning is scheduled to begin on a lease. If the current 
lessee or lessees fail to complete their decommissioning obligations, 
BOEMRE will pursue remedies including, but not limited to, calling 
surety bonds and requiring former lessees to fulfill the remaining 
obligations. 

Who should be 
contacted with 
questions on 
supplemental bonds 
for decommissioning? 

Contact: 
Jaron Ming 

Lead Leasing Specialist 
BOEMRE Pacific OCS Region 
770 Paseo Camarillo, 2nd Floor 

Camarillo, CA 93010 
(805) 389-7514 

 


